Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Karel Čapek

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Dne 9.ledna 1890 se narodil básník, prozaik, dramatik, překladatel, novinář, cestovatel a velikán české literatury 20.století,Karel Čapek.

Pocházel z Náchodska z rodiny venkovského lékaře. Měl staršího bratra Josefa a sestru Helenu.

Karel Čapek studoval v Praze a v Berlíně. Pobýval také v Paříži spolu se svým bratrem. Sám navštívil Itálii, Španělsko, Holandsko, Anglii a země na severu Evropy. Krátký čas byl vychovatelem, ale většinu života působil jako žurnalista. Nejprve v Národních listech a od roku 1921 až do své smrti v roce 1938 v Lidových novinách.

Jeho tvorba byla velice mnohostranná, zahrnovala divadelní hry, povídky, romány i drobné literární útvary. Psal cestopisné fejetony jako Výlet do Španěl, Italské listy, Anglické listy, Obrázky z Holandska a jiné. Dnes už ale nemají zcela ten význam, s kterým je Čapek na přelomu dvacátých a třicátých let psal. V té době by si takřka nikdo nepomyslel na poznávání dalekých krajů. Pro dnešního čtenáře ztratily punc aktuálnosti, nabylo však jiné hodnoty. Díky autorovým jazykovým schopnostem poskytuje obraz společnosti a kultury v předválečných letech.
Světového ohlasu dosáhla utopická hra o robotech RUR. V řadě svých prací například Krakatit, Továrna na absolutno a Věc Makropulos volil látky blízké science fiction. Jeho hry Bílá nemoc a Matka patří k vrcholům české protifašistické tvorby.
Na motivy denních zpráv psal krátké detekivní povídky, vydané pod názvem Povídky z jedné a z druhé kapsy. Pro děti vydal známou knížku Devatero pohádek a ještě jedna navíc od Josefa Čapka jako přívažek, která vychází stále znovu.

Román Válka s mloky vypráví o tom, jak jednoho dne objevil kapitán Von Toch na ostrově podivné mloky.

Nosili mu perly z moře a kapitán se rozhodl využít těchto tvorů k obchodům. Smluvil obchod s panem Bondym a rozvážel mloky po celém světě. Učili je zacházet se zbraněmi a bránit se. Časem se ukázalo, že mloci jsou na vysoké úrovni a naučili je mluvit. Mloci si začínají pod vodou budovat rozsáhlá města a osvojují si některé lidské vlastnosti. Stále jsou ale na lidech závislí, protože jim dávají zbraně a potravu.

Jednou se mloci vzbouřili a napadli lidi. Je jich mnoho, protože se rychle množí. Chtějí rozšířit moře, ale lidé s tím nesouhlasí. Mloci zabírají území bez povolení. Každý den hrozí nějakému státu zkáza. Mloci v románě představují nebezpečí fašismu.

Karel Čapek dokázal oslovit širokou veřejnost. Docílil toho hlavně svým vybraným stylem. Byl díky svému cestovatelství a zásluhou širokého okruhu zájmů, vynikajícím znalcem mnoha oborů, oblastí, zemí a společenských skupin.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT